Grondverf voor buitenhout

blog-art4

Het gebruik van grondverf is cruciaal als het gaat om buitenhout. Een goede grondverf, een op acrylaat, acryl (water), of alkyd (terpentine) gebaseerde verf, maakt het mogelijk om de verf beter te laten hechten aan het oppervlak. Grondverf vormt de noodzakelijk basis voor iedere verfklus. Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel; zorg dus dat de grondlaag in orde is. Grondverf zorgt voor een goede vulling en voor een hogere glansgraad van de eindlaag.

Grondverven zijn misschien wel de meest saaie lagen die schilderaannemers toepassen. Grondverf geeft een zeer mat oppervlak, beslist nog niet mooi, maar als er geen grondverf op het hout wordt aangebracht, kan het eindresultaat zeer onbevredigend zijn.

Grondverven zijn vaak een vergeten product, niet alleen door particulieren, maar ook in veel aannemersbedrijven. Zowel particulieren als schildersbedrijven nemen vaak grondverven en sealers niet serieus, en denken snel met een hoogglans verflaag een goed eindresultaat te bereiken. Maar zelfs een dure toplaag over een goedkope grondverf – of zelfs aangebracht zonder grondverf – zal heel snel teleurstellende effecten te zien geven.

Grondverven lossen problemen op. De juiste grondverf of sealer kan de glazuurafwerking en het masker verbeteren of bepaalde vlekken voorkomen. Het kan corrosie verminderen of tegengaan en het kan waterschade verminderen of voorkomen. Een goede grondverf laat de verf goed hechten op de meest moeilijke oppervlakten.

Grondverven hebben in het algemeen een hoog pigmentgehalte of een hoge pigment-volumeconcentratie (PVC). Ook hebben ze meestal een hoger harsgehalte dan verf.

Grondverven, hoe alledaags en gewoon ze ook lijken, zijn de sleutel tot het uiteindelijke resultaat van een verfklus. Het verschil tussen een uitgewassen kleur met zichtbare vlekken of een prachtige, lichte en duurzame afwerking wordt gemaakt met behulp van de juiste grondverf in de juiste situatie.

Kaal hout

Zeker op kaal buitenhout is grondverf van cruciaal belang. De taak van de grondverf is om op te treden als tussenpersoon tussen het houtsubstraat en de toplaag. Het moet afdichten, verbergen en houtvezels binden om het oppervlak meer uniform te maken. Hierdoor kan de verf beter hechten aan het oppervlak. Met andere woorden, wanneer een emaillen toplaag wordt aangebracht op een geprimeerde deur, wordt de verf op de grondverf aangebracht, en  niet op het hout.

Wij adviseren als professioneel schildersbedrijf op kaal hout zelfs twee lagen grondverf aan te brengen. Ondanks dat het tweemaal aanbrengen van een grondverflaag duurder is, zal zich dit zich in de loop van de tijd terugverdienen door een langere levensduur van het gehele verfsysteem.

Omdat de dekking van grondverf beter is dan die van lakverf wordt dit ook vaak toegepast bij kleurwijziging ten opzichte van de oude laag. Afhankelijk van de kleurwijziging (en of het binnen of buitenschilderwerk is) worden één of twee lagen grondverf toegepast.

Geverfd hout

Een schilder (professionieel of iemand die een deur schildert in zijn eigen huis) kan worden geconfronteerd door een groot aantal oppervlakte-problemen, die zonder het gebruik van grondverven hem zouden beletten de klus goed te klaren. Als een substraat perfect is, is er geen noodzaak aan een grondlaag, maar dergelijke oppervlakken zijn zeldzaam.

Dus een belangrijke regel die wij u adviseren is om een grondverf toe te passen bij elke schilderklus. Bij elk schilderwerk zal de grondverf ervoor zorgen dat de onvolkomenheden verborgen zullen worden, het helpt met het maximaliseren van de nivellering van de toplaag en het zal zorgen voor een gelijkmatige kleur en uiterlijk, ook wel bekend als glans.

Een goede kwaliteit van een grondverf zorgt voor een goede hechting van de toplagen, verhoogt het eindresultaat, bevordert de duurzaamheid en zal bovendien de voorbereidings­tijd verminderen.

 

Комментирование запрещено