Schimmel in huis bestrijden

schimmel in huis

Schimmels vind je niet alleen in oude gebouwen. Ze ontstaan bij een hoge luchtvochtigheid.

In de lucht is er altijd vocht aanwezig. Tijdens onze dagelijkse activiteiten in huis produceert een gezin gemiddeld 10 liter aan vocht. Dit ontstaat door koken, douchen en het nemen van een bad, het gebruik van een wasmachine, wasdroger of vaatwasser, het drogen van de was en het ademen van mensen (een volwassen mens ademt 2 liter waterdamp per dag uit). Extra kritisch zijn ongeïsoleerde buitenmuren. Ze zijn kouder dan alle andere vlakken in huis, waarop waterdamp gaat condenseren. In hoeken of achter een kast is er minder luchtverversing, waardoor daar een grote kans op schimmelvorming bestaat.

Klanten wijzen vaak op de volgende klacht: “Wij hebben op de muur in de slaapkamer schimmel zitten en dat wordt steeds erger. Het zit rond het raam en wij denken dat het van buitenaf komt. Wat kunnen we doen om het probleem te verhelpen?!

Schimmels behoren tot de familie van de ‘paddenstoelen’. Ze planten zich voort door middel van ‘sporen’, die ronddwarrelen in de lucht. Elk huis heeft duizenden schimmelsporen, dat is normaal. Alleen als de schimmelsporen gedurende een langere tijd een vochtige ondergrond vinden in een warme ruimte, kan er een schimmel uit groeien.

Dus, in feite komen schimmels van binnen en ontstaan door te weinig ventilatie. Vochtige lucht in een ruimte zal altijd de koudste plek van een muur opzoeken en zich daar condenseren. En waar het te vochtig is, gaan er schimmels groeien.

Wij hebben dit probleem vaak meegemaakt bij mensen die hun slaapkamers echt potdicht hadden gemaakt. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van het probleem. Anderzijds is het niet verstandig een kast of wandmeubel te dicht bij een z.g. koude muur te plaatsen; de lucht erachter blijft daar namelijk stilstaan, en zo zal er schimmel ontstaan.

Hoe is schimmelvorming te voorkomen?

  • Vermijd langdurige vochtigheid in huis. Ventileer vochtige kamers goed. Zet uw raam elke dag tweemaal 15 minuten open.
  • Zorg dat vochtige lucht afgezogen wordt, waar het vocht geproduceerd wordt (bijvoorbeeld dichtbij de douche).
  • Kasten zet u het beste tegen een binnenmuur en liefst niet tegen een ongeïsoleerde buitenmuur. Laat wat ruimte tussen muur en kast.
  • Ventileer niet alleen vochtige ruimtes, maar ook bijvoorbeeld slaapkamers.

Hoe zijn schimmels te verwijderen?

(Onzichtbare) schimmelsporen en schimmels kunnen een gevaar opleveren voor uw gezondheid; als u schimmel ziet, is het raadzaam deze zo snel mogelijk nat te verwijderen om verdere schimmeluitbreiding te voorkomen.

Het gewoon overschilderen van schimmel lost niets op.

Schimmels kunt u eenvoudig afwassen. Water en zeep, gewone detergent of amonia, volstaan meestal om schimmel te verwijderen. Begin niet te hard te schuren, want zo verspreidt u de schimmelsporen. De betreffende kamer moet goed gelucht worden na de reiniging, zodat het behandelde oppervlak goed kan uitdrogen.

Natuurlijk kunt u ook een krachtig middel kopen, zoals de HG schimmelvlekkenreiniger. Dit is een chloorhoudend product ter bestrijding van schimmels van (tegel)wanden en voegen in badkamer, douche, toilet, keuken, kelder, souterrain, sauna, zwembad, garage en schuur.

In badkamers, waar schimmels heel vaak voorkomen, raden wij aan om – na het schoonmaken en wegwassen van de schimmel – over te verven met een schimmelbestendige vergaderen, bijvoorbeeld SigmaCare Fungi Matt. Deze verf bevat bestanddelen die de verffilm resistent maken tegen de aangroei van schimmels en algen en is zodoende erg geschikt voor het verven van badkamers, maar ook de binnenmuren van zwembaden, wellnesscentra, doucheruimtes van fitness-centra, enz.

Vergeet niet dat schimmels op een vochtprobleem wijzen. Ze geregeld reinigen en met schimmelbestendige verf overschilderen, is dus slechts een deel van de oplossing. Ventileer en zet uw raam elke dag tweemaal minstens 15 minuten open. Ook kunt u overwegen een luchtontvochtiger te kopen; dit kan voor ongeveer 200 à 300 euro veel vochtproblemen oplossen.

Lees ons artikel “Vocht in huis”.

Als schimmelproblemen te vaak voorkomen, of steeds terugkomen, neemt u het beste contact op met een vakman, omdat extra vocht in huis ook uit gebroken voegwerk, uit de spouwmuur, of zelfs uit een te vochtige kruipruimte kan komen.

 

Комментирование запрещено