Tips bij vochtbestrijding

vocht

Tijdens onze dagelijkse activiteiten in huis produceert een gezin gemiddeld 10 tot 12 liter aan vocht; dus een volle emmer! Dit ontstaat door koken, douchen en het nemen van een bad, het gebruik van wasmachine, wasdroger of vaatwasser, het drogen van de was en ook het ademen van mensen. Ook een aquarium verdampt veel water.

Als het vocht niet uit het huis kan ontsnappen (te weinig ventilatie), zal het zich verzamelen en zoekt het een weg naar de koudste gedeeltes van het huis, bijvoorbeeld naar het raam, niet geïsoleerde muren of een niet verwarmde slaapkamer, waar het vocht condenseert.

Hier beginnen de problemen: vochtophoping in de kozijnen en het rotten van het hout, schimmelvorming op de muren, loslatend behang en verf, onaangename geurtjes, aantasting van meubels en houten vloeren.

Hoe te voorkomen?

Beperk in de eerste plaats extreme vochtproductie:

  • Was drogen doet u beste buiten;
  • Zet de afzuigkap aan als u kookt;
  • Ventileer alle kamers in huis regelmatig;
  • Gebruik een luchtontvochtiger.

Tips bij vochtbestrijding

Wanneer er sprake is van vochtproblemen in huis is het raadzaam om op tijd te beginnen met vochtbestrijding. Opgelopen schade zal alleen maar toenemen bij het uitstellen van de vochtbestrijding. Je kunt vocht bestrijden door voldoende te ventileren en/of door de luchtvochtigheid onder controle te houden met behulp van een luchtontvochtiger.

Ventileren is echt belangrijk! Laat bijvoorbeeld constant een klein ventilatieraampje open staan. Ramen lange tijd openzetten kost teveel energie en maakt de kamers onnodig koud. Ventilatie kan gecontroleerd gebeuren! Ventileren gaat het beste door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Aan één kant een raam open zetten is “luchten” en dat duurt langer. Als er geen vochtproblemen zijn, is eenmaal per dag 15-20 minuten ventileren voldoende.

Ventileer ook bij vochtig weer, de lucht is buiten minder vochtig dan binnen.

Als u de was binnen droogt doet u dit het best in een goed geventileerde ruimte.

Als het mooi weer is kunt u de was buiten drogen, dit bespaart ook nog eens energie.

Maak na het schoonmaken alles goed droog.

Kook met de deksels op de pannen om de waterdamp te beperken.

Na het koken is extra ventilatie nodig, laat de afzuigkap even aan staan of zet een raam open.

Ook na het douchen is het verstandig nog even door te ventileren.

Luchtontvochtiger pakt vochtprobleem aan

De vochtproblemen zijn het ergst in herfst en winter wanneer de ventilatie minimaal, de luchtvochtigheid het grootst en de buitentemperatuur het laagst is.

Een luchtontvochtiger biedt dan uitkomst om het vochtprobleem snel en daadkrachtig aan te pakken. De aanschafkosten zijn lager dan reparaties of bouwkundige aanpassingen aan uw huis. Een luchtontvochtiger kost ongeveer 200 à 300 euro, en hij haalt dagelijks liters vocht uit de lucht. De ontvochtiger zuigt vochtige lucht vanuit een ruimte aan. Hierna wordt het vocht opgevangen in een watertank en wordt er weer droge lucht de ruimte ingeblazen.

Plaston 077

Werking van een ontvochtiger

  • Een ventilator zuigt vochtige lucht aan en zal het via een filter eerst ontdoen van onzuiverheden zoals stofdeeltjes etc.
  • Dan wordt de lucht over een verdamper geleid die zeer koud is. Bij deze lage temperaturen is de lucht niet meer in staat om het vocht vast te houden en deze condenseert. Dit vocht zal in de watertank opgevangen worden.
  • De koude, droge lucht passeert dan de condensor zodat deze op nagenoeg dezelfde temperatuur de ontvochtiger weer verlaat.
  • De meeste ontvochtigers hebben een hygrostaat. Hiermee kunt u de gewenste vochtigheidsgraad instellen. De hygrostaat zal de ontvochtiger in werking stellen als de relatieve vochtigheid te hoog is en vanzelf uitschakelen als de gewenste relatieve vochtigheid bereikt is. Een hygrostaat voorkomt het extra verbruik van energie doordat de ontvochtiger alleen werkt wanneer het echt nodig is.

Комментирование запрещено