Vocht en Condensatie in huis

Condens1

Een gezin van vier personen zorgt door te ademen, te koken, te douchen en te wassen dagelijks voor een volle emmer van 10 tot 12 liter vocht! Tengevolge van de grootschalige acties rond isolatie en energiebesparingen eind vorige eeuw (de nationale kierenjacht!) kampen momenteel veel woningen met vochtproblemen. Het vocht in huis blijft “gevangen”. Als het vocht niet uit het huis kan ontsnappen zal het zich verzamelen en zoekt het een weg naar de koudste gedeeltes van het huis, bijvoorbeeld naar het raam, of een niet verwarmde slaapkamer waar het condenseert. Dan beginnen de problemen: vochtophoping in de kozijnen en het rotten van hout, schimmelvorming op muren, loslatend behang en verf, onaangename geurtjes, aantasting van meubels en houten vloeren, enz.

Condensatie

Vocht ontstaat wanneer de warme vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak, zoals een raam of een ongeïsoleerde koude muur. De warmere lucht die in contact komt met deze lagere temperaturen is niet in staat het vocht nog langer vast te houden en zal het vocht achterlaten op het koude oppervlak. Denk hierbij aan een koude fles die uit de koelkast gehaald wordt en waarop de warme lucht onmiddellijk condenseert op de fles.

Condensatie is niet altijd zichtbaar en kan ook in de bouwconstructies optreden. Dit kan leiden tot vochtvlekken en schimmelvorming en bijgevolg ook tot een ongezond binnenklimaat. Niet alleen ruiten, maar ook muren voelen koud aan en daarop kan (soms ongemerkt) condensatie optreden en uiteindelijk leiden tot schimmelvorming.

Houtaantasting in huis

Zichtbare condens op uw ramen (wat echt vaak voorkomt) is een duidelijk teken dat er teveel vocht in de ruimte is en er beter moet worden gelucht.

Aantasting van vensterhout wordt vaak veroorzaakt door condenswater dat blijft staan op de randen en tegen het glas. Dit kan dan het hout binnendringen, zeker als de verflaag te oud is en aan het afbladderen is, of een kitafdichting tussen het glas en de glassponning openstaat. Hout met een te hoog vochtgehalte wordt snel aangetast door houtrot.

Zie de foto´s van situaties die we hebben aangetroffen bij ons werk:

Dus, het hout gaat eerst aan de binnenkant van het venster rotten, waarna het vocht een uitweg zoekt naar een minder vochtige plek, die meestal aan de buitenkant van het venster is. Daar gaat de houtrot verder en vernietigt het verf en het stopverf. Dat is de reden waarom wij, bij het geven van garanties op het buitenschilderwerk, erop toezien dat de binnenkant er goed onderhouden uitziet.

Preventieve maatregelen

Door het tijdig treffen van preventieve maatregelen kan veel schade worden voorkomen.

  • Controleer regelmatig of de glasaansluitingen waterdicht zijn.
  • Openstaande glasnaden kunnen worden dichtgemaakt met een overschilderbare beglazings­kit.
  • Nagaan van de omtrekspeling en deze waar nodig vergroten.
  • Absolute waterdichtheid (plamuren en overschilderen) van de verbindingen.

Voorkomen door goed te ventileren!

U voorkomt veel vochtproblemen door goed te ventileren. Ventileren is nodig in iedere woning. Voor een gezond leefmilieu moet u dagelijks ventileren, vooral als er veel vocht vrijkomt (na het koken, het douchen, het binnen drogen van wasgoed). Ventileren gaat het beste door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Aan één kant een raam open zetten heet “luchten” en dat duurt langer om effectief te zijn. Als er geen vochtproblemen zijn, is eenmaal per dag zo’n 20 minuten ventileren voldoende. Zet de kachel laag tijdens het ventileren of de thermostaat op vijftien graden. Zet een slaapkamerraam op een kier.

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Als u ‘s nachts de verwarming lager zet, daalt de temperatuur en kan waterdamp op een koude plek neerslaan (ruiten of op een koudste muur in de kamer). Dat is te vorkomen door ’s avonds een kwartier te ventileren met een raam of deur wijd open; zet dan wel de verwarming lager.

Bij ernstige problemen: 24 uur ventileren      

Bij ernstige vochtproblemen ontstaat schimmel op muren en zijn de ramen (ook bij dubbelglas) steeds beslagen. Dan is het nodig om de hele dag te ventileren door twee ramen een minimaal een vingerdikte open te zetten. Overweeg een luchtontvochtiger te kopen; deze kosten ongeveer 200 à 300 euro en kunnen veel van uw vochtproblemen oplossen. Een luchtontvochtiger haalt dagelijks liters vocht uit de lucht; het gecondenseerde water wordt opgevangen in een uitneembaar reservoir voorzien van overloopbeveiliging en er wordt droge lucht de ruimte ingeblazen.

Комментирование запрещено