Buitenschilderwerk: Wanneer is het nodig om weer te schilderen?

Hoe kunt u zien dat het weer tijd wordt om de buitenboel te schilderen?
Waaraan kan je herkennen dat het schilderwerk aan de buitenkant vernieuwing nodig heeft?
 Kijk of je beschadigingen ziet, of het schilderwerk enige vorm van scheurtjes vertoont. Let daarbij vooral op de liggende onderdelen van de kozijnen, zoals een vensterbank. Hier beginnen de beschadigingen het snelst. Dit heeft mede te maken doordat regenwater hier het langst blijft liggen;
 Is de kleur erg vaal of erg verkleurd?
 Is de verf dof geworden en verpoedert de verflaag?
 Zijn kitrandjes en andere aansluitingen tussen glas en houtwerk nog allemaal sluitend?
 Bladdert de verf ergens? Dit is een vrijwel zeker teken dat het hout eronder te vochtig is en dat daaronder houtrot aan het ontwikkelen is.

Is een van de bovenstaande verschijnselen het geval, dan is er onderhoudsschilderwerk nodig.

Om zeker te zijn tonen wij hier een paar foto’s van gevallen waarin het zeker tijd is voor onderhoudsschilderwerk.

Als onderhoudsschilderwerk op tijd gebeurt, zal het snel gaan en daarom ook goedkoper zijn dan met uitstel van zo’n 2 tot 3 jaar. Dat verschil kan wel tot 30 à 40% oplopen. Er moet dan immers veel reparatiewerk worden verricht aan houtrot en het wegbranden van loszittende delen verf.

De beste tijd voor buitenschilderwerk is tussen eind maart en eind november. In de wintermaanden is het vaak te vochtig en te koud om goed schilderwerk af te kunnen leveren. Als de temperatuur onder de 10oC zakt, droogt ze heel traag en onder de 5oC droogt ze helemaal niet.

De buiten verflaag verfraait niet alleen uw huis, maar beschermt ook het hout tegen vocht. Het buitenschilderwerk van de kozijnen heeft veel te verduren door zon en regen. Als vocht maar ergens de kans heeft om in het hout binnen te dringen, ontstaat er houtrot. En is er eenmaal houtrot ontstaan, dan ontwikkelt dat zich razendsnel. En het repareren van houtrot verhoogt de prijs van het schilderwerk enorm. Het is dus belangrijk om houten kozijnen goed te onderhouden en regelmatig te laten schilderen!

Комментирование запрещено